Nøgne Ø

Info fra podcasten samt nyheter fra bryggeriet.

Aksjeselskapet ble stiftet vinteren 2002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Bryggeriet startet på Bergemoen i Grimstad, men flyttet høsten 2005 inn i de gamle lokalene til Rygene Kraftstasjon på Rygene, like ved grensen til Arendal kommune. Det er bygget et større og moderne produksjonsanlegg i de gamle lokalene. Bryggeriselskapet Nøgne Ø – Det kompromissløse bryggeri AS hadde driftsinntekter på NOK 1,5 mill. i 2004 og 2 mill. i 2005. Produksjonen har økt kraftig, fra 30 000 liter i 2003 til 250 000 liter i 2007 deretter fra 280 000 liter i 2009 til over 400 000 liter i 2010. 

Bryggeriet er ett av få norske bryggerier som eksporterer øl og selger til mer enn 20 land deriblant SverigeDanmarkFinlandEngland og USA. Rundt 25% av produksjonen eksporteres. 

I 2010 begynte de produksjon av den japanske risvinen sake, som de første og eneste i Europa] Sakeproduksjonen ble avsluttet i mars 2018 etter å ha gitt negativ avkastning i åtte år. 

I 2012 ble et enzym som bryter ned gluten tilsatt under bryggingen av både Porteren og Bitteren. Disse to øltypene er derfor fra og med henholdsvis batch #876, og #874 glutenfrie eller med et sterkt redusert nivå av gluten, og vil derfor kunne drikkes av mange med sykdommen cøliaki. Grunnet at dette ølet brygges på samme anlegg som de øvrige bryggene, er ikke den resterende mengden gluten dokumentert og ølet markedsføres derfor ikke som et glutenfritt øl. 

I 2013 kjøpte Hansa Borg Bryggerier 54,5% av aksjene i Nøgne Ø og i mai 2020 kjøpte dette konsernet ut de resterende aksjonærene og eier nå 100% av bryggeriet. 

I januar 2007 rangerte det amerikanske nettstedet «RateBeer.com» Nøgne Ø på 44.-plass blant verdens beste bryggerier og på 12.-plass i Europa. Nøgne Ø vant også gull for Dark Horizon og sølv for sin Porter under World Beer Cup 2008. I 2010 vant de prisen for beste utstiller og for beste mikrobryggeri på Australian Internationel Beer Awards Pr 2010 har Nøgne Ø 12 av de beste 20 øl i Norge på kåringen til «RateBeer.com». 

I en juleøltest utført av Dagbladet i 2010 hvor 44 ølsorter ble testet, sprengte «God jul»-ølet til Nøgne Ø skalaen, og fikk terningkast syv. 

Nyheter

Det kommer mye nytt fraNøgne  i år også. Først ut nå i januar er en ny pils: Classic Lager på 5,5%. Butikkversjon på 0,5L boks i 4,7% kommer innen kort tid. En litt mørkere og mer humlet øl enn Rygene Pilsner. Easy Living (Mojito Lime Sour Ale) kommer i mars. Ale of Plenty er allerede ute i uteliv. En Raspberry Milkshake IPA. Kanskje ikke så veldig typisk Nøgne Ø, men de vil jo prøve det meste som går an å brygge. Ingefærøl også. Ginger Juice. Kommer i februar/mars. Garantert tydelig ingefærpreg. Marooned 3 (Flanders Red Reserve) kommer også i mars. Og da er det påske og da kommer selvfølgelig årets versjon av Nøgne Ø God Påske. Påskepub/St Patricks Day-pub er planlagt i Nødingen Pub fredag 17.mars. Dark Horizon 8 godgjør seg på eikefat og gleder seg stort til lanseringen på bryggeriet lørdag 14. oktober.  

De har etterfulgt alle påpekningene de fikk fra Hdir på sine websider og i alle sosiale medier. En grei opprydningsjobb. Har også skrudd av muligheten for å bli tagget på egen «vegg». Reglene er som de er, og bryggeriforeningen jobber tett mot politikerne for å få frem tydeligere presiseringer og modernisering av lovverket.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *